2016. március 7., hétfő

Beköszöntő



A „Kompanei” sváb nyelvű amatőr színtársulat 2011-ben alakult. A társulat alapítója, vezetője, a darabok író-rendezője Hartmann Hellebrandt Hilda. A társulat tagjai javarészt solymári svábok, mintegy 25 állandó szereplővel. Az eddigi előadásaink sikere több fiatalt is fellelkesített a szomszédos sváb községekből, Pilisszentivánról és Pilisvörösvárról. A solymári Asszonykórus és a Zwickl sramli zenekar is részt vesz az előadásokon.

A társulat célja a sváb hagyományok, a sváb nyelv megőrzése, átadása a következő generációnak. Még élnek közöttünk olyan öregek, akik beszélik a nyelvet. Mivel a sváb nyelvnek írásos formája nincs, örökre elveszhet, ha az utánunk következő generáció nem érti. Azzal, hogy egy-egy előadáson részt vesznek a fiatalok, reménykedhetünk, hogy az idősebbektől megtanulják és használni is fogják a sváb nyelvet. A társulat tagjai amatőrök, műhelymunkát végzünk.

A társulat jelenleg új színdarabot tanul be, melynek címe: Rosmarin. Témája az 1946-os kitelepítés, az előzményekkel és következményekkel együtt. Terveink szerint 2016. áprilisában lesz a bemutató a Klebelsberg Kultúrkúriában.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése